Индиските застапници за испарување ќе одржат истовремени протести низ земјата овој петок, 18 септември, за да одбележат една година откако индиската влада забрани продажба на производи за испарување. Настанот е организиран од Здружението на Ваперс Индија (АВИ).

„Ги здружуваме виперите за да го искажеме нашиот приговор против драконската забрана од страна на владата на 18 септември минатата година“, рече директорот на АВИ, Самрат Чаудери во изјавата. „Поради оваа произволна одлука, залудно се потрошија напорите да се промовира намалување на штетите за да се намали товарот врз здравјето на тутунот во Индија. Во нашата земја, каде што скоро милион луѓе умираат од пушење секоја година, важно е да се промовираат алатки за намалување на ризикот и да се сензибилизираат луѓето за нив “.

Забраната во Индија беше објавена минатата година на 18 септември и вклучува забрани за продажба, производство, увоз, извоз и рекламирање на сите производи за испарување и загреан тутун. Прекршувањата на законот може да бидат казнети со парични казни до 7.000 УСД, па дури и затвор за повторни престапници. Сепак, законот е широко игнориран и земјата има просперитетен црн пазар.

„Една година, лудоста од забраната за снимање остри олеснувања“, рече Чаудери. „Целта на заштитата на младите е сè што не е исполнето бидејќи е-цигарите сè уште се достапни на црниот пазар, ставајќи ги под поголем ризик бидејќи сега нема проверки и баланси за да се спречи пристапот на тинејџерите што регулативата можеше да го постигне. Забраните исто така не работеле во други споредливи нации како Мексико, Тајланд и Бразил, така што неуспехот на Индија не изненадува “.

Покрај неговата улога како основач и директор на АВИ, Чаудери служи како директор во Советот за алтернативи намалени на штети, друга индиска организација. Тој е исто така претседател на бордот на директори на Меѓународната мрежа на организации на потрошувачи на никотин (ИННКО). Чаудери има напишано за предизвиците со кои се соочуваме во Индија (пред забраната) за Vaping360 и Filter.

Настаните ќе се одржат на 18 септември во многу индиски градови, вклучувајќи ги Делхи, Мумбаи, Бенгалуру, Хајдерабад и Колката. Интернет митингот ќе вклучува парови, поранешни пушачи, членови на семејството на поранешни пушачи и глобални експерти и поборници за никотински производи со никотин.

Повеќе од 110 милиони луѓе пушат во Индија, а многу други користат опасни орални производи. Скоро еден милион Индијанци умираат предвреме од болести поврзани со тутун секоја година. Широко распространетата промена кон испарување и побезбеден тутун без чад како снус може да спаси десетици милиони индиски животи во иднина.

Сепак, институцијата за јавно здравје на земјата е заробеник на Рамковната конвенција на Светската здравствена организација за контрола на тутунот (FCTC) и на другите групи финансирани од филантропиите од Блумберг, кои доминираат во стратегијата за контрола на тутунот во земјите со низок и среден приход (ЛМИЦ). Организациите како Унијата се залагаат за целосни забрани во овие земји, бидејќи тие велат дека владите на ЛМИЦ не се во состојба да спроведат ефективни регулативи.

Писмо од АВИ до сите членови на индискиот парламент, наменето да се совпадне со протестите на 18 септември, се однесува директно на „филантро-колонијализмот“ на групите поддржани од Блумберг, истакнувајќи дека „секој единствен анти-испарувачки крстоносник или непрофитна организација во нашиот земјата е поврзана со истиот извор на финансирање “, и повикувајќи на отпор кон надворешниот притисок„ за да може Индија да развие независно размислување водено од докази “.

Во писмото се опишани „десет критични недостатоци“ - научни, политички и економски - кои ја осудија забраната за неуспех и го повикуваат Парламентот да го преиспита и да воспостави експертски панел за да спроведе непристрасна анализа на законодавството и потенцијалните рамки за замена на забраната со разумни прописи.