Новите резултати од истражувањето објавени од ЦДЦ покажуваат пад на тинејџерите од 29 до 2020 година за 29 проценти, со што се достигнаа на нивоа последен пат видени пред 2018 година. Се разбира, ЦДЦ и ФДА избраа друг начин за презентирање на резултатите.

Избраните резултати (но не и податоците од кои тие дојдоа) беа дел од извештајот на ЦДЦ објавен на 9 септември - истиот ден кога беше крајниот рок за испарување на производителите да достават апликации за тутун „Премаркет“ или да ги отстранат своите производи од пазарот. Податоците ќе бидат достапни, заедно со анализа на сите резултати, некаде во декември.

Употребата во последните 30 дена (наречена „тековна употреба“) кај средношколци падна од 27,5 проценти на 19,6 проценти, а падот кај средношколците беше уште подраматичен, од 10,5 на 4,7 проценти. Тоа е добра вест, нели? Добро

„Иако овие податоци одразуваат пад на тековната употреба на електронска цигара од 2019 година“, пишуваат аналитичарите на ЦДЦ и ФДА, „3,6 милиони младинци во САД сè уште користат електронски цигари во 2020 година, а меѓу сегашните корисници, повеќе од осум од 10 пријавени користат ароматизирани електронски цигари “.

Авторите сугерираат дека бидејќи ароматизирани производи сè уште постојат, тинејџерското испарување никогаш нема да падне на ниво (нула) што ќе ги задоволи бараните пухаби за контрола на тутунот ЦДЦ и ФДА. Извештајот детално ги опфаќа претпочитаните вкусови на овие повремени корисници, забележувајќи дека овошјето, нането и ментолот се најпопуларните видови на вкус кај сите тинејџерки. Импликацијата дека аромите ја поттикнуваат употребата на адолесцентите е заморна, но некои од анализите се интересни.

На пример, кај „сегашните корисници на вкусови наполнети мешунки и касети, најчесто користени видови вкусови беа овошјето (66,0%; 920 000); нане (57,5%; 800,000); ментол (44,5%; 620,000); и бонбони, десерти или други слатки (35,6%; 490 000) “.

Но, ulул лабс, што го прави она што е наводно најпопуларното вапење меѓу тинејџерите, ги отстрани нивните овошни мешунки од пазарот повеќе од една година пред да заврши истражувањето. Ниту еден од другите големи легални производители на готови мешунки не продаваше производи со вкус на овошје или слатки за време на истражувањето. Тоа сугерира дека голем дел од „сегашните корисници“ испарувале производи на сив и црн пазар, како парчиња компатибилни со ulул, направени од неовластени производители.

„Сè додека има електронски цигари со вкус на пазарот, децата ќе имаат свои раце и ние нема да ја решиме оваа криза“, рече претседателот на Кампањата за деца без тутун Метју Мајерс. Се разбира, тоа се однесува и на црниот пазар. Забраната на вкусови нема да доведе до воздржаност, само до набавки од нови и сомнителни извори.

Во извештајот ЦДЦ се споменува дека употребата на производот за еднократна употреба пораснал од 2,4 проценти во 2019 година на 26,5 проценти во 2020 година - зголемување од 1.000 проценти! - без објаснување дека тие производи во голема мерка биле одговор на црниот пазар на одлуката на легалните производители на мешунки да се откажат вкусови, а подоцна и на одлуката на ФДА да даде приоритет на спроведувањето против производите базирани на под. (Постои забавна теорија на заговор што сугерира дека одлуката на ФДА да ги ослободи парите за еднократна употреба од нејзините упатства за спроведување во јануари 2020 година, беше експеримент за да се види дали незаконскиот пазар на вапиња ќе реагира брзо. Тоа го стори.)

Во крајна линија е дека испарувањето во средното училиште опадна за околу една третина, а средното училиште за повеќе од половина. Фактот дека над 80 проценти од тинејџерите користат ароматизирани производи за испарување е црвена харинга, затоа што веќе знаеме дека повеќето возрасни чевли исто така претпочитаат не-тутунски вкусови и дека вкусовите не се една од основните причини што децата се обидуваат да испарат.

Постојат и други проблеми со NYTS, освен опсесијата со вкусовите. ЦДЦ отстрани специфични прашања во врска со испарувањето канабис од истражувањето, оставајќи им на учесниците да одлучат дали прашањата се однесуваат и на ТЦЦ и на никотинските пареи. Не знаеме колку од децата кои ја спроведоа анкетата се варијанти на ТХЦ, бидејќи ЦДЦ претпоставува дека сите испаруваат никотин и ги пријавува резултатите како да се.

Можеби е тоа што (многу разумниот) страв од недозволените касети со топење THC, што предизвика „ЕВАЛИ“, ги натера многу парови на маслото од канабис на училишна возраст да престанат да ги користат овие производи. Ние едноставно не знаеме колку голем дел од недозволените хаш масла испаруваа во „епидемијата на младост“, но знаеме дека тие производи забрзано добиваат популарност кај младите корисници на канабис токму во тој период (2017-2019) )

Друг проблем со прелиминарните резултати: ЦДЦ одлучи да не обезбеди прелиминарни бројки за пушењето во 2020 година. Минатата година употребата на цигари изминативе 30 дена падна на историско најниско ниво од 5,8 проценти за средношколци, и само 2,3 проценти за средношколци. Дали тој тренд продолжи и во 2020 година - или падот на испарувањето предизвика соодветно зголемување на смртоносното пушење цигари? Нема да знаеме до некаде во декември, бидејќи од која било причина, ЦДЦ не сакаше да ги видиме тие резултати сега.

„Традицијата“ за објавување на делумни прелиминарни резултати од NYTS беше започната во 2018 година од тогашниот комесар на ФДА Скот Готлиб, кој сакаше да покаже нешто конкретно за да го поткрепи своето тврдење дека во тек е „вознемирувачки“ тренд на исчезнување на тинејџери. Но, тој помина со месеци поставувајќи ја сцената пред да произведе броеви за да го поддржи својот лабав говор.

„Верувам дека постои епидемија на употреба кај младите“, рече Готлиб на 11 септември 2018 година. „Имаме добра причина да го донесеме овој заклучок врз основа на трендовите и податоците што ги видовме, од кои некои се уште се прелиминарни и ќе бидат финализиран во наредните месеци и презентиран јавно “.

Готлиб се закани дека ќе забрани производи со вкус и ќе ги повлече најпопуларните парови од продавниците во продавниците од продавниците. Една недела подоцна, ФДА објави нова медиумска кампања против испарување. Главната точка беше масна ТВ реклама наречена „Епидемија“, за која сјајните умови во канцеларијата за контрола на тутунот при ФДА очигледно веруваа дека ќе ги исплашат тинејџерите кои бараат возбуда да не испарат.

Кога прелиминарните резултати од NYTS во 2018 година конечно беа истиснати во ноември, медиумите со вести - подготвени од Готлиб, рекламната кампања и бесконечниот тапан на анти-испарувачката пропаганда од групите против тутун - се стопија. Средношколската стапка на „сегашна употреба“ скокна од 11,7 на 20,8 проценти!

Она што агенциите не го сторија - затоа што не го сторија тоа сака до - беше да се обезбеди контекст. Доказите за застрашувачка епидемија во голема мера се засноваа на употреба во изминатите 30 дена, што е сомнителен стандард за мерење на проблематично однесување со лекови. Користењето нешто еднаш во последниот месец не е доказ за вообичаена употреба, а камоли за „зависност“. Можеби не покажува ништо повознемирувачко од мода.

Внимателна анализа на резултатите од NYTS 2018 година од страна на истражувачи од Универзитетот во Yorkујорк (и други универзитети) покажа дека само 0,4 проценти од учесниците во истражувањето никогаш не користеле други производи од тутун и испаруваше на 20 или повеќе дена во месецот. Со други зборови, најчестите парови во средно училиште веќе пушеле.

„Парењето се зголеми кај младите во САД во 2018 година во однос на 2017 година. Зголемувањата се карактеризираат со ниска фреквенција на испарување [во изминатите 30 дена] и голема употреба на поли-производи и мала преваленца на испарување кај почестите, но наивни парови на тутун“, заклучија авторите.

Кога NYTS во 2019 година покажа ново зголемување, од 20,8 на 27,5 проценти, заплашениот одговор од властите и медиумите беше предвидлив; тоа беше навистина само мускулна меморија. Но, приказната не беше променета. Група британски академици кои ги разгледаа резултатите и од испитувањата на ЦДЦ во 2018 и 2019 година, се согласија со анализата на групата NYујорк.

„Честа употреба се случи во 1,0% од инаку наивните корисници на тутун во 2018 година и 2,1% во 2019 година“, напишаа тие. „Меѓу инаку, наивните корисници на електронска цигара во последните 30 дена од тутунот во 2019 година, 8,7% пријавиле желба и 2,9% дека сакале да користат во рок од 30 минути по будењето“.

Овие резултати не покажуваат дека децата се „закачени“ или „зависни“, како што трупеше Кампањата за иницијатива за деца и вистини без тутун во нивните соопштенија за печатот. Употребата во последните 30 дена претставува претежно експериментирање, а не вообичаена употреба. „Зависностите“ не достигнуваат историски највисоки нивоа една година и паѓаат 30 проценти следната година - но младешките мода редовно се зголемуваат и паѓаат брзо во слични обрасци.

Неизречената вистина е дека американските тинејџери не вапираат почесто или поинтензивно отколку оние од Велика Британија или од кое било друго место. Но, американските власти го дефинираат адолесцентното тропање на начин наменет да предизвикаат терор кај возрасните. И сè додека тие се во можност да го постигнат предвидениот ефект, ништо веројатно нема да се промени.