Официјалните ставови кон испарувањето и употребата на никотин воопшто варираат многу. Во Обединетото Кралство, исчезнувањето е суштински охрабрено од владините здравствени агенции. Бидејќи пушењето создава скап товар за Националната здравствена служба на Обединетото Кралство, земјата заштедува пари ако пушачите наместо тоа преминат на електронски цигари.

Повеќето други земји, исто така, дозволуваат регулиран пазар на искористување, но се помалку ентузијастични во одобрувањето на оваа практика. Во САД, ФДА има надлежност над производите од пареа, но ги помина последните осум години обидувајќи се да создаде работен регулаторен систем. Канада донекаде го следеше моделот на Велика Британија, но како и во Америка, нејзините провинции се слободни да донесуваат свои правила што понекогаш се косат со целите на федералната влада.

Постојат повеќе од 40 земји кои имаат некаков вид забрана за испарување - или употреба, продажба или увоз или комбинација. Некои имаат целосни забрани што го прават дивеењето нелегално, вклучително и забрана за продажба и поседување. Забраната е најчеста во Азија, Блискиот исток и Јужна Америка, иако најпознатата забрана за никотин припаѓа на Австралија. Некои земји збунуваат. На пример, испарувањето во Јапонија е легално и производите се продаваат, освен е-течност со никотин, што е нелегално. Но, тутунските производи што не горат како топлина, како што се IQOS, се целосно легални и широко се користат.

Тешко е да се следат сите промени во законите за искористување. Она што се обидовме овде е преглед на земјите што имаат забрани или сериозни ограничувања на производи за испарување или пареа. Постојат кратки објаснувања. Ова не е наменето како водич за патување или совети за исчезнување и летање. Ако сте во посета на непозната земја, треба да проверите со ажуриран и сигурен извор, како што е амбасадата на вашата земја, или бирото за патувања во земјата што ја посетувате.

 

Зошто земјите забрануваат испарување?

Светската здравствена организација (СЗО) и нејзината контрола на тутунот ја вооружуваат Рамковната конвенција за контрола на тутунот (FCTC) - глобален договор потпишан од повеќе од 180 земји - охрабруваат ограничувања и забрани за електронски цигари од почетокот на пристигнувањето на најраните производи на европски и Американски брегови во 2007 година. СЗО е моќно (и често најмоќно) влијание врз здравствената политика и пушењето во многу земји - особено во посиромашните земји, каде СЗО финансира програми во кои се вработени многу професионалци од јавното здравство.

Самиот FCTC е управуван од советници од приватни американски организации за борба против пушењето како што е Кампањата за деца без тутун - иако САД не се страни во договорот. Бидејќи овие групи се бореа против забите и ноктите против испарувањето и другите производи за намалување на штети од тутун, нивните позиции беа заземени од FCTC, со ужасни резултати за пушачите во многу земји. FCTC ги советуваше своите членки (повеќето земји) да ги забранат или строго да ги регулираат електронските цигари, и покрај основачкиот документ на договорот, наведува намалување на штети како пожелна стратегија за контрола на тутунот.

Повеќето земји зависат од продажбата на тутун, а особено од продажбата на цигари, за даночни приходи. Во некои случаи, владините службеници се искрени во врска со нивниот избор да ги забранат или ограничат испарувачките производи за да ги зачуваат приходите од тутун. Честопати владите избираат да вклучуваат вапе во регулативата за нивните тутунски производи, што го прави поедноставно да се наметнуваат казнени даноци на потрошувачите. На пример, кога Индонезија воведе данок од 57 проценти на електронските цигари, службеник на Министерството за финансии објасни дека целта на давачката е „да се ограничи потрошувачката на пареа“.

Јавното испарување во повеќето земји е ограничено како пушење цигари, многу слично како во САД. Ако се прашувате дали можете да вапете на јавно место, обично може да забележите друг апарат или пушач и да прашате (или да гестицирате) кои се законите. Ако се сомневате, едноставно не правете го тоа. Каде што испарувањето е нелегално, подобро да бидете сигурни дека законите нема да се применуваат пред да започнете со оток.

 

Каде се производи за пареа забранети или ограничени?

Нашата листа е обемна, но можеби не е дефинитивна. Законите редовно се менуваат и иако комуникацијата меѓу организациите за застапување се подобрува, сè уште нема централно складиште за информации за законите за исчезнување низ целиот свет.Нашата листа доаѓа од комбинација на извори: извештај за глобалната состојба на намалување на штетата од тутун од британската организација за застапување за намалување на штети, акција за промена на знаење, веб-страница за закони за контрола на тутунот за деца без тутун и страницата за контрола на глобалниот тутун, создадена од sонс Истражувачи на Универзитетот Хопкинс. Статусот на некои спротивставени земјие утврдено со оригинално истражување.

Некои од овие земји имаат целосна забрана за употреба и продажба, повеќето само забрануваат продажба, а некои забрануваат само производи кои содржат никотин или никотин. Во многу земји, законите се игнорираат. Во други, тие се применуваат. Повторно, проверете со сигурен извор пред да патувате во која било земја со опрема за испарување и е-течност. Ако некоја земја не е наведена, испарувањето е дозволено и регулирано, или не постои специфичен закон со кој се регулираат електронските цигари (како и да е сега).

Ние ги поздравуваме сите нови информации. Ако знаете за закон што е променет, или за нова регулатива што влијае на нашата листа, направете коментар и ние ќе го ажурираме списокот.

 

Америка

Антигва и Барбуда
Легално да се користи, нелегално да се продава

Аргентина
Легално да се користи, нелегално да се продава

Бразил
Легално да се користи, нелегално да се продава

Чиле
Нелегално да се продава, освен одобрени медицински производи

Колумбија
Легално да се користи, нелегално да се продава

Мексико
Легално да се користи, нелегално се увезува или продава. Во февруари 2020 година, мексиканскиот претседател издаде декрет со кој се забранува увоз на сите производи што испаруваат, вклучувајќи производи со нула никотин. Сепак, сè уште постои просперитетна заедница на исцрпување во земјата и водство на застапување од страна на потрошувачката група Про-Вапео Мексико. Сè уште не е познато дали владата ќе се обиде да заплени производи што ги донеле посетителите во земјата

Никарагва
Се верува дека е нелегално да се користи, е нелегално да се продава никотин

Панама
Легално да се користи, нелегално да се продава

Суринам
Легално да се користи, нелегално да се продава

Соединети Држави
Легално да се користи, легално да се продава - но продажбата на производи произведени по 8.08.2016 година е забранета без налог за маркетинг од ФДА. Ниту една компанија за испарување сè уште не поднела барање за нарачка за маркетинг. На 9 септември 2020 година, производите пред 2016 година кои не се доставени за одобрување за маркетинг, исто така, ќе бидат нелегални за продажба

Уругвај
Легално да се користи, нелегално да се продава

Венецуела
Легално да се користи, се верува дека е нелегално да се продава, освен одобрени медицински производи

 

Африка

Етиопија
Се верува легално за употреба, нелегално за продажба - но статусот е неизвесен

Гамбија
Се верува дека е нелегално да се користи, е нелегално да се продава

Маурициус
Легално да се користи, се верува дека е нелегално да се продава

Сејшели
Легално да се користи, нелегално се продава - сепак, земјата ја објави во 2019 година својата намера да ги легализира и регулира електронските цигари

Уганда
Легално да се користи, нелегално да се продава

Азија

Бангладеш
Бангладеш во моментов нема закони или прописи специфични за испарувањето. Сепак, во декември 2019 година, службеник на Министерството за здравство за Ројтерс изјави дека владата „активно работи на воведување забрана за производство, увоз и продажба на електронски цигари и сите испарливи тутуни за да се спречат здравствените ризици“.

Бутан
Легално да се користи, нелегално да се продава

Брунеи
Легално да се користи, нелегално е да се продаваат повеќето производи

Камбоџа
Забрането: незаконско користење, незаконско продавање

Источен Тимор
Се верува дека е забрането

Индија
Во септември 2019 година, индиската централна влада забрани целосно продажба на производи за испарување. Владата, свесна дека 100 милиони Индијанци пушат и дека тутунот убива скоро милион луѓе годишно, не презеде никакви потези за намалување на пристапот до цигари. Не случајно, индиската влада поседува 30 проценти од најголемата компанија за тутун во земјата

Јапонија
Легално да се користи, легално да се продаваат уреди, нелегално да се продава течност што содржи никотин (иако поединците можат да увезуваат производи што содржат никотин со некои ограничувања). Загреаните производи од тутун (HTPS) како IQOS се легални

Северна Кореа
Забрането

Малезија
Легално да се користи, нелегално е да се продаваат производи што содржат никотин. Иако потрошувачката продажба на производи што содржат никотин е нелегална, Малезија има просперитетен пазар на испарувања. Властите повремено вршеа рации во трговците на мало и конфискуваа производи. Продажбата на сите производи за испарување (дури и без никотин) е забранета целосно во државите Јохор, Кеда, Келантан, Пенанг и Теренгану

Мјанмар
Се верува дека е забранет, заснован на напис од август 2020 година

Непал
Легално да се користи (забрането на јавно место), незаконско да се продава

Сингапур
Забрането: незаконско користење, незаконско продавање. Почнувајќи од минатата година, поседувањето е исто така кривично дело, казниво со парични казни до 1.500 УСД (САД)

Шри Ланка
Легално да се користи, нелегално да се продава

Тајланд
Се верува легално да се користи, нелегално да се продава. Тајланд заработи репутација за спроведување на својата забрана за увоз и продажба на производи за испарување со неколку инциденти од висок профил во последните неколку години, вклучително и притворање на испарени туристи за „увоз“. Владата, наводно, ги преиспитува своите строги правила за електронска цигара

Туркменистан
Се верува легално да се користи, нелегално да се продава

Турција
Легално да се користи, нелегално се увезува или продава. Продажбата и увозот на производи за испарување е нелегално во Турција и кога земјата ја потврди забраната во 2017 година, СЗО објави соопштение за јавноста во кое се израдува на одлуката. Но, законите се спротивставени и во Турција има пазар на испарувања и заедница на искористување

Австралија

Легално да се користи, нелегално е да се продава никотин. Во Австралија, поседувањето или продавањето на никотин е нелегално без лекарски рецепт, но освен во една држава (Западна Австралија) уредите за испарување се легални за продажба. Од таа причина, постои просперитетен пазар на искористување и покрај законот. Казните за поседување варираат од една во друга држава, но можат да бидат доста строги

Европа

Град Ватикан
Се верува дека е забрането

Средниот Исток

Египет
Легално да се користи, нелегално да се продава - иако се чини дека земјата е на прагот да ги регулира испарувачките производи

Иран
Се верува легално да се користи, нелегално да се продава

Кувајт
Се верува легално да се користи, нелегално да се продава

Либан
Легално да се користи, нелегално да се продава

Оман
Се верува легално да се користи, нелегално да се продава

Катар
Забрането: незаконско користење, незаконско продавање

 

Внимавајте и истражувајте!

Повторно, ако посетувате земја за која не сте сигурни, проверете со извори во таа земја за законите и за тоа што може да се толерира од властите. Ако одите во некоја од земјите во кои поседувањето вапи е нелегално - особено во земјите од Блискиот исток - размислете двапати за тоа колку сте решени да испарите, бидејќи може да се соочите со тешки последици. Поголемиот дел од светот ги поздравува vapers во денешно време, но одредено планирање и истражување може да спречи вашето пријатно патување да се претвори во кошмар.