Qëndrimet zyrtare ndaj avullimit dhe përdorimit të nikotinës në përgjithësi ndryshojnë shumë. Në Mbretërinë e Bashkuar, avullimi inkurajohet në thelb nga agjencitë shëndetësore qeveritare. Meqenëse pirja e duhanit krijon një barrë të kushtueshme për Shërbimin Shëndetësor Kombëtar të MB, vendi do të kursejë para nëse pirësit e duhanit kalojnë në cigare elektronike.

Shumica e vendeve të tjera gjithashtu lejojnë një treg të rregulluar të avullimit, por janë më pak entuziastë në miratimin e tyre të praktikës. Në SH.B.A., FDA ka autoritet mbi produktet e avullit, por ka kaluar tetë vitet e fundit duke u përpjekur të krijojë një sistem rregullator që funksionon. Kanada ka ndjekur disi modelin e Mbretërisë së Bashkuar, por si në Amerikë, provincat e saj janë të lira të bëjnë rregullat e tyre që ndonjëherë bien ndesh me qëllimet e qeverisë federale.

Ka më shumë se 40 vende që kanë një lloj ndalimi të avullimit - ose përdorim, shitje ose importim, ose një kombinim. Disa kanë ndalime të plota që e bëjnë avullimin të paligjshëm, duke përfshirë ndalimin e shitjeve dhe posedimit. Ndalimi është më i zakonshmi në Azi, Lindjen e Mesme dhe Amerikën e Jugut, megjithëse ndalimi më i famshëm i nikotinës i përket Australisë. Disa vende janë konfuze. Për shembull, avullimi në Japoni është i ligjshëm dhe produktet shiten, përveç lëngut elektronik me nikotinë, e cila është e paligjshme. Por produktet e duhanit që nuk digjen nga nxehtësia si IQOS janë plotësisht të ligjshme dhe të përdorura gjerësisht.

Shtë e vështirë të gjurmosh të gjitha ndryshimet në ligjet e avullimit. Ajo që ne kemi provuar këtu është një zhbirim në vendet që kanë ndalime ose kufizime serioze në avullimin ose produktet e avullit. Ka shpjegime të shkurtra. Kjo nuk është menduar si një udhëzues udhëtimi ose këshilla për avullimin dhe fluturimin. Nëse jeni duke vizituar një vend të panjohur, duhet të kontrolloni me një burim të azhurnuar dhe të besueshëm si ambasada e vendit tuaj, ose zyra e udhëtimit të vendit që po vizitoni.

 

Pse vendet ndalojnë vaping?

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe kontrolli i saj i duhanit mbështesin Konventën Kuadër për Kontrollin e Duhanit (FCTC) - një traktat global i nënshkruar nga më shumë se 180 vende - kanë inkurajuar kufizime dhe ndalime të cigareve elektronike që kur produktet më të hershme filluan të mbërrinin në Evropë dhe Brigjet e SHBA në 2007. OBSH është një ndikim i fuqishëm (dhe shpesh më i fuqishmi) në politikat e shëndetit dhe pirjes së duhanit në shumë vende - veçanërisht në vendet e varfëra, ku OBSH financon programe që punësojnë shumë profesionistë të shëndetit publik.

Vetë FCTC drejtohet nga këshilltarë të organizatave private amerikane kundër pirjes së duhanit si Fushata për Fëmijët Pa Duhan - edhe pse SH.B.A. nuk janë palë në traktat. Për shkak se këto grupe kanë luftuar me dhëmbë kundër dhëmbëzimit dhe produkteve të tjera të zvogëlimit të dëmit të duhanit, pozicionet e tyre janë marrë nga FCTC, me rezultate të tmerrshme për pirësit e duhanit në shumë vende. FCTC ka këshilluar anëtarët e saj (shumica e vendeve) të ndalojnë ose rregullojnë ashpër cigaret elektronike, pavarësisht nga dokumenti themelues i traktatit që rendit zvogëlimin e dëmit si një strategji të dëshirueshme për kontrollin e duhanit.

Shumica e vendeve varen nga shitja e duhanit, dhe veçanërisht nga shitja e cigareve, për të ardhurat nga taksat. Në disa raste, zyrtarët qeveritarë janë të sinqertë në lidhje me zgjedhjen e tyre për të ndaluar ose kufizuar avullimin e produkteve për të ruajtur të ardhurat e duhanit. Shpesh qeveritë zgjedhin të përfshijnë vapes në rregulloren e produkteve të duhanit, gjë që e bën më të thjeshtë vendosjen e taksave ndëshkuese ndaj konsumatorëve. Për shembull, kur Indonezia vendosi një taksë prej 57 përqind për cigare elektronike, një zyrtar i ministrisë së financave shpjegoi se qëllimi i taksës ishte "të kufizonte konsumin e avujve".

Avullimi publik në shumicën e vendeve është i kufizuar si pirja e duhanit, shumë si në Shtetet e Bashkuara. Nëse po mendoni nëse mund të vaponi në publik, zakonisht mund të dalloni një tjetër avull ose duhanpirës dhe të pyesni (ose gjest) cilat janë ligjet. Kur keni dyshime, thjesht mos e bëni. Kur avullimi është i paligjshëm, më mirë të jeni i sigurt se ligjet nuk do të zbatohen para se të filloni të fryni.

 

Ku janë të ndaluara ose të kufizuara produktet e avullit?

Lista jonë është e gjerë, por ndoshta jo përfundimtare. Ligjet ndryshojnë rregullisht, dhe megjithëse komunikimi midis organizatave të avokatisë po përmirësohet, ende nuk ka një depo qendrore për informacion mbi ligjet e avullimit në të gjithë botën.Lista jonë vjen nga një kombinim i burimeve: Raporti i Reduktimit të Dëmit të Gjendjes Globale të Duhanit nga organizata britanike e avokatisë për zvogëlimin e dëmit Knowledge-Action-Change-Change, Fushata për Tobacco-Free Kids 'Tobacco Control Laws website, dhe faqja Global Tobacco Control krijuar nga Johns Studiuesit e Universitetit Hopkins. Statusi i disa kundërvendeves u përcaktua nga kërkimi origjinal.

Disa nga këto vende kanë ndalime të drejtpërdrejta të përdorimit dhe shitjeve, shumica thjesht ndalojnë shitjet, dhe disa ndalojnë vetëm produktet që përmbajnë nikotinë ose nikotinë. Në shumë vende, ligjet nuk merren parasysh. Në të tjerët, ato zbatohen. Përsëri, kontrolloni me një burim të besueshëm para se të udhëtoni në ndonjë vend me mjete avullimi dhe lëngje elektronike. Nëse një vend nuk është i listuar, avullimi ose lejohet dhe rregullohet, ose nuk ka ndonjë ligj specifik që rregullon cigare elektronike (që nga tani gjithsesi).

Ne mirëpresim çdo informacion të ri. Nëse dini për një ligj që ka ndryshuar, ose një rregullore të re që ndikon në listën tonë, ju lutemi bëni një koment dhe ne do ta azhurnojmë listën.

 

Amerikat

Antigua dhe Barbuda
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur

Argjentina
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur

Brazili
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur

Kili
Shitja e paligjshme, përveç produkteve të miratuara mjekësore

Kolumbia
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur

Meksika
Legale për t’u përdorur, e paligjshme për t’u importuar ose shitur. Në shkurt të vitit 2020, presidenti meksikan lëshoi ​​një dekret që ndalon importin e të gjitha produkteve të avullimit, duke përfshirë produktet me nikotinë zero. Megjithatë, ekziston ende një komunitet i lulëzuar i avullimit në vend dhe udhëheqja e avokimit nga grupi i konsumatorëve Pro-Vapeo Meksikë. Nuk dihet ende nëse qeveria do të përpiqet të kapë produktet e sjella në vend nga vizitorët

Nikaragua
Besohet se është e paligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për të shitur nikotinë

Panama
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur

Surinami
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur

Shtetet e Bashkuara
Ligjore për t’u përdorur, legale për të shitur — por shitjet e produkteve të prodhuara pas 8 gushtit 2016 janë të ndaluara pa një urdhër marketingu nga FDA. Asnjë kompani avulluese nuk ka aplikuar ende për një urdhër marketingu. Më 9 shtator, 2020, produktet para 2016 që nuk janë paraqitur për miratim të marketingut do të jenë gjithashtu të paligjshme për t'u shitur

Uruguaj
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur

Venezuela
Legale për t’u përdorur, besohet se është e paligjshme për t’u shitur, përveç produkteve të miratuara mjekësore

 

Afrika

Etiopia
Besohet se është i ligjshëm për t'u përdorur, i paligjshëm për t'u shitur - por statusi është i pasigurt

Gambia
Besohet se është i paligjshëm për t’u përdorur, i paligjshëm për t’u shitur

Mauritius
E ligjshme për t’u përdorur, besohet e paligjshme për t’u shitur

Sishel
Ligjor për t’u përdorur, i paligjshëm për t’u shitur — megjithatë, vendi njoftoi në 2019 synimin e tij për të legalizuar dhe rregulluar cigaret elektronike

Uganda
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur

Azia

Bangladeshi
Bangladeshi aktualisht nuk ka ligje ose rregullore specifike për avullimin. Sidoqoftë, në dhjetor 2019 një zyrtar i ministrisë së shëndetësisë i tha Reuters se qeveria "po punon në mënyrë aktive për të vendosur ndalimin e prodhimit, importit dhe shitjes së cigareve elektronike dhe të gjithë duhaneve të avulluar për të parandaluar rreziqet shëndetësore".

Butani
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur

Brunei
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për të shitur shumicën e produkteve

Kamboxhia
Ndaluar: i paligjshëm për t'u përdorur, i paligjshëm për të shitur

Timori Lindor
Besohet se është e ndaluar

India
Në shtator 2019, qeveria qendrore indiane ndaloi shitjet e produkteve të avullimit plotësisht. Qeveria, e vetëdijshme se 100 milion indianë pinë duhan dhe se duhani vret gati një milion njerëz në vit, nuk bëri asnjë lëvizje për të zvogëluar aksesin në cigare. Jo rastësisht, qeveria indiane zotëron 30 përqind të kompanisë më të madhe të duhanit në vend

Japonia
E ligjshme për t’u përdorur, e ligjshme për të shitur pajisje, e paligjshme për të shitur lëng që përmban nikotinë (megjithëse individët mund të importojnë produkte që përmbajnë nikotinë me disa kufizime). Produktet e nxehta të duhanit (HTPS) si IQOS janë të ligjshme

Korea e Veriut
Të ndaluara

Malajzia
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për të shitur produkte që përmbajnë nikotinë. Megjithëse shitjet e konsumatorëve të produkteve që përmbajnë nikotinë janë të paligjshme, Malajzia ka një treg të lulëzuar të avullimit. Autoritetet herë pas here kanë bastisur shitësit me pakicë dhe kanë konfiskuar produkte. Shitjet e të gjitha produkteve të avullimit (edhe pa nikotinë) janë të ndaluara plotësisht në shtetet e Johor, Kedah, Kelantan, Penang dhe Terengganu

Mianmar
Besohet se është e ndaluar, bazuar në një artikull të gushtit 2020

Nepalisht
E ligjshme për t’u përdorur (e ndaluar në publik), e paligjshme për t’u shitur

Singapori
Ndaluar: i paligjshëm për t'u përdorur, i paligjshëm për të shitur. Që nga viti i kaluar, posedimi është gjithashtu një krim, i dënueshëm me gjobë deri në 1,500 dollarë (SH.B.A.)

Sri Lanka
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur

Tajlandë
Besohet i ligjshëm për t’u përdorur, i paligjshëm për t’u shitur. Tajlanda ka fituar një reputacion për zbatimin e ndalimit të saj për importimin dhe shitjen e produkteve të avullimit me disa incidente të profilit të lartë në vitet e fundit, duke përfshirë arrestimin e turistëve të avulluar për "import". Qeveria thuhet se po rishikon rregullat e saj të ashpra të cigareve elektronike

Turkmenistani
Besohet i ligjshëm për t’u përdorur, i paligjshëm për t’u shitur

Turqia
Legale për t’u përdorur, e paligjshme për t’u importuar ose shitur. Shitja dhe importimi i produkteve të avullimit është i paligjshëm në Turqi dhe kur vendi ripohoi ndalimin e tij në 2017, OBSH lëshoi ​​një njoftim për shtyp duke brohoritur vendimin. Por ligjet janë në kundërshtim, dhe ka një treg vaping dhe një komunitet vaping në Turqi

Australi

E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për të shitur nikotinë. Në Australi, posedimi ose shitja e nikotinës është e paligjshme pa recetë të mjekut, por përveç në një shtet (Australia Perëndimore) pajisjet e avullimit janë të ligjshme për t’u shitur. Për atë arsye, ekziston një treg i lulëzuar i avullimit, pavarësisht nga ligji. Dënimet për posedim ndryshojnë nga një shtet në tjetrin, por mund të jenë mjaft të rrepta

Evropa

Qyteti i Vatikanit
Besohet se është e ndaluar

Lindja e Mesme

Egjipti
Legale për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur — megjithëse vendi duket se është në prag të rregullimit të produkteve të avullimit

Irani
Besohet i ligjshëm për t’u përdorur, i paligjshëm për t’u shitur

Kuvajti
Besohet i ligjshëm për t’u përdorur, i paligjshëm për t’u shitur

Liban
E ligjshme për t’u përdorur, e paligjshme për t’u shitur

Omani
Besohet i ligjshëm për t’u përdorur, i paligjshëm për t’u shitur

Katar
Ndaluar: i paligjshëm për t'u përdorur, i paligjshëm për të shitur

 

Bëni kujdes dhe bëni disa hulumtime!

Përsëri, nëse jeni duke vizituar një vend për të cilin nuk jeni të sigurt, ju lutemi kontrolloni me burimet në atë vend për ligjet dhe çfarë mund të tolerohet nga autoritetet. Nëse po shkoni në një nga vendet në të cilat posedimi i vapave është i paligjshëm - veçanërisht në vendet e Lindjes së Mesme - mendoni dy herë për sa të vendosur jeni për të vapuar, sepse mund të përballeni me pasoja të rënda. Shumica e botës mirëpret avionët në ditët e sotme, por disa planifikime dhe kërkime mund ta mbajnë udhëtimin tuaj të këndshëm të mos kthehet në një makth.