Ndërsa avullimi rritet në popullaritet, ai bëhet një objektiv i natyrshëm për qeveritë që kanë nevojë për të ardhura nga taksat. Meqenëse produktet e avullit zakonisht blihen nga duhanpirësit dhe ish-duhanpirësit, autoritetet tatimore supozojnë saktë se paratë e shpenzuara për cigare elektronike janë para që nuk shpenzohen për prodhimet tradicionale të duhanit. Qeveritë janë varur nga cigaret dhe produktet e tjera të duhanit si një burim i të ardhurave për dekada.

Nëse pajisjet e avullimit dhe lëngu elektronik meritojnë të taksohen si duhani, është pothuajse këtu. Qeveritë i shohin ata që largojnë duhanpirësit nga duhani dhe ata e kuptojnë se të ardhurat e humbura duhet të kompensohen. Meqenëse avullimi duket si pirja e duhanit dhe ekziston një kundërshtim i konsiderueshëm i shëndetit publik ndaj avullimit, ai bëhet një objektiv tërheqës për politikanët, veçanërisht sepse ata mund të justifikojnë taksën me një larmi pretendimesh të dyshimta shëndetësore.

Taksat e Vape tani janë duke u propozuar dhe miratuar rregullisht në Shtetet e Bashkuara dhe gjetkë. Taksat zakonisht kundërshtohen nga avokatët për zvogëlimin e dëmit të duhanit dhe përfaqësuesit e grupeve të industrisë së avullimit dhe konsumatorëve të avulluar, dhe ato zakonisht mbështeten nga organizatat e kontrollit të duhanit si shoqatat e mushkërive dhe zemrës.

Pse qeveritë i taksojnë produktet e avullimit?

Taksat mbi produktet specifike - zakonisht të quajtura akciza - zbatohen për arsye të ndryshme: për të mbledhur para për autoritetin tatimor, për të ndryshuar sjelljen e atyre që tatohen dhe për të kompensuar kostot mjedisore, mjekësore dhe të infrastrukturës të krijuara nga përdorimi i produkteve. Shembujt përfshijnë taksimin e alkoolit për të shmangur pirjen e tepërt dhe taksimin e benzinës për të paguar mirëmbajtjen e rrugës.

Produktet e duhanit kanë qenë prej kohësh shënjestër e akcizave. Për shkak se dëmet e pirjes së duhanit imponojnë kosto në të gjithë shoqërinë (kujdesi mjekësor për duhanpirësit), ithtarët e taksave të duhanit thonë se konsumatorët e duhanit duhet të paguajnë faturën. Ndonjëherë akcizat mbi alkoolin ose duhanin quhen taksa për mëkatin, sepse ato gjithashtu ndëshkojnë sjelljen e pirësve dhe pirësve të duhanit - dhe në teori ndihmojnë në bindjen e mëkatarëve të heqin dorë nga rrugët e tyre të liga.

Por për shkak se qeveria bëhet e varur nga të ardhurat, nëse pirja e duhanit zvogëlohet ka një mungesë financiare që duhet të plotësohet me ndonjë burim tjetër të të ardhurave, ose përndryshe qeveria duhet të zvogëlojë shpenzimet. Për shumicën e qeverive, taksa e cigares është një burim i rëndësishëm i të ardhurave dhe akciza ngarkohet përveç taksës standarde të shitjes të vlerësuar për të gjitha produktet e shitura.

Nëse një produkt i ri konkurron me cigare, shumë ligjvënës impulsivisht duan të taksojnë produktin e ri në mënyrë të barabartë për të kompensuar të ardhurat e humbura. Por, çka nëse produkti i ri (le ta quajmë cigare elektronike) mund të zvogëlojë dëmin e shkaktuar nga pirja e duhanit dhe kostot shoqëruese të shëndetit? Kjo i lë ligjvënësit në një gjendje të vështirë - të paktën ata që shqetësohen fare për ta studiuar atë.

Shpesh ligjvënësit shtetërorë janë të grindur midis mbështetjes së bizneseve lokale si dyqanet e vape (të cilët nuk duan një taksë) dhe lobistëve të kënaqshëm për grupe të respektuara si Shoqata Amerikane e Kancerit dhe Shoqata Amerikane e Mushkërive (të cilat mbështesin vazhdimisht taksat për produktet e avullit). Ndonjëherë faktori vendimtar është keqinformimi në lidhje me dëmet e supozuara të avullimit. Por ndonjëherë ata me të vërtetë thjesht kanë nevojë për para.

Si funksionojnë taksat e makinerisë? A janë të njëjtë kudo?

Shumica e konsumatorëve amerikanë paguajnë një taksë shtetërore të shitjeve për produktet e avulluara që blejnë, kështu që qeveritë e shtetit (dhe nganjëherë lokale) tashmë përfitojnë nga shitjet e vape edhe para se të shtohen akcizat. Taksat e shitjes zakonisht vlerësohen si përqindje e çmimit me pakicë të produkteve që blihen. Në shumë vende të tjera, konsumatorët paguajnë një "taksë të vlerës së shtuar" (TVSH) që funksionon në të njëjtën mënyrë si një taksë e shitjes. Sa për taksat e akcizës, ato vijnë në disa varietete themelore:

  • Taksa me pakicë për lëngun elektronik - Kjo mund të vlerësohet vetëm në lëngun që përmban nikotinë (pra është në thelb një taksë nikotine), ose në të gjithë lëngun elektronik. Meqenëse vlerësohet zakonisht për mililitër, ky lloj i taksës së lëngut elektronik ndikon në shitësit e lëngut elektronik në shishe më shumë sesa në shitësit me pakicë të produkteve të gatshme që përmbajnë një sasi të vogël të lëngut elektronik (si avujt e podit dhe cigare). Për shembull, blerësit e JUUL do të paguanin taksën vetëm në 0,7 ml e-lëng për çdo pod (ose vetëm 3 ml për paketimin e pods). Meqenëse produktet e avullimit të industrisë së duhanit janë të gjitha pajisje të vogla të bazuara në pod ose makina cigare, lobistët e duhanit shpesh bëjnë presion për taksa për mililitër
  • Taksa e shitjes me shumicë - Ky lloj i taksës së cigareve elektronike paguhet gjoja nga shitësi me shumicë (shpërndarësi) ose shitësi me pakicë në shtet, por kostoja i kalohet gjithmonë konsumatorit në formën e çmimeve më të larta. Ky lloj tatimi vlerësohet në koston e produktit që shitësi me pakicë ngarkohet kur blen nga shitësi me shumicë. Shpesh shteti klasifikon avujt si produkte duhani (ose "produkte të tjera të duhanit", i cili gjithashtu përfshin duhan pa tym) për qëllime të vlerësimit të taksës. Taksa e shitjes me shumicë mund të vlerësohet vetëm për produktet që përmbajnë nikotinë, ose mund të zbatohet për të gjithë lëngjet elektronike, ose për të gjitha produktet, duke përfshirë pajisjet që nuk përmbajnë e-lëngje. Shembujt përfshijnë Kaliforninë dhe Pensilvaninë. Taksa e vapës në Kaliforni është një taksë me shumicë që përcaktohet çdo vit nga shteti dhe është e barabartë me shkallën e kombinuar të të gjitha taksave për cigare. Vlen vetëm për produktet që përmbajnë nikotinë. Taksa e Vape-s në Pensilvani fillimisht zbatohej për të gjitha produktet, përfshirë pajisjet dhe madje edhe pajisjet shtesë që nuk përfshijnë e-lëng ose nikotinë, por një gjykatë vendosi në 2018 që shteti nuk mund të mbledhë taksën për pajisjet që nuk përmbajnë nikotinë.

Ndonjëherë këto akciza shoqërohen nga një "taksë dysheme", e cila lejon shtetin të mbledhë taksa për të gjitha produktet që një dyqan ose shumicë ka në dorë ditën kur tatimi hyn në fuqi. Në mënyrë tipike, shitësi me pakicë bën një inventar atë ditë dhe i shkruan një çek shtetit për shumën e plotë. Nëse një dyqan i Pensilvanisë do të kishte mallra në vlerë prej 50,000 dollarësh në inventar, pronari do të ishte përgjegjës për një pagesë të menjëhershme prej 20,000 dollarësh për shtetin. Për bizneset e vogla pa shumë para në dorë, vetë një taksë dysheme mund të jetë e rrezikshme për jetën. Taksa e makinerisë së PA-së dëboi më shumë se 100 dyqane makinash nga biznesi në vitin e saj të parë.

Vaping taksat në Shtetet e Bashkuara

Nuk ka asnjë taksë federale për avullimin e produkteve. Projektligjet janë futur në Kongres për të paguar taksat, por asnjë nuk ka shkuar ende në votim të Dhomës së Plotë ose Senatit.

Shteti i SHBA, territori dhe taksat lokale

Para vitit 2019, nëntë shtete dhe Distrikti i Kolumbisë taksuan produktet e avullimit. Ky numër u dyfishua në shtatë muajt e parë të vitit 2019, kur paniku moral mbi JUUL dhe avullimi i adoleshentëve që kishin kapur titujt pothuajse çdo ditë për më shumë se një vit i shtynë ligjvënësit të bënin diçka për të "ndaluar epideminë".

Aktualisht, gjysma e shteteve të SH.B.A.-së kanë një lloj tatimi mbi produktin në të gjithë vendin. Për më tepër, qytete dhe qarqe në disa shtete kanë taksat e tyre të vapës, ashtu si edhe Distrikti i Kolumbisë dhe Porto Rikos.

Alaska
Ndërsa Alaska nuk ka një taksë shtetërore, disa zona komunale kanë taksat e tyre të veturave:

  • Juneau Borough, NW Arctic Borough dhe Petersburg kanë taksa identike me shumicë prej 45% për produktet që përmbajnë nikotinë
  • Matanuska-Susitna Borough ka një taksë 55% me shumicë

Kalifornia
Taksa e Kalifornisë për "produktet e tjera të duhanit" caktohet çdo vit nga Bordi shtetëror i Barazimit. Ajo pasqyron përqindjen e të gjitha taksave të vlerësuara në cigare. Fillimisht kjo arriti në 27% të kostos me shumicë, por pasi Propozimi 56 rriti taksën për cigare nga 0,87 $ në 2,87 $ për një paketë, taksa e vape u rrit në mënyrë drastike. Për vitin që fillon më 1 korrik 2020, taksa është 56.93% e kostos me shumicë për të gjitha produktet që përmbajnë nikotinë

Connecticut
Shteti ka një taksë me dy nivele, duke vlerësuar $ 0.40 për mililitër në lëngun elektronik në produktet e sistemit të mbyllur (pods, fishekë, cigare) dhe 10% me shumicë në produktet e sistemit të hapur, duke përfshirë lëngun elektronik në shishe dhe pajisjet

Delaware
Një taksë 0,05 dollarë për mililitër në lëngun elektronik që përmban nikotinë

Rrethi i Kolumbisë
Kapitali i vendit klasifikon avujt si "produkte të tjera të duhanit" dhe vlerëson një taksë mbi çmimin me shumicë bazuar në një normë që indeksohet në çmimin me shumicë të cigareve. Për vitin aktual fiskal, duke përfunduar në Shtator 2020, taksa përcaktohet në 91% të kostos me shumicë për pajisjet dhe lëngun elektronik që përmban nikotinë

Xhorxhia
Një taksë 0,05 $ për mililitër për lëngun elektronik në produktet me sistem të mbyllur (pods, fishekë, cigare) dhe një taksë me shumicë prej 7% në pajisjet e sistemit të hapur dhe lëngun elektronik në shishe do të hyjnë në fuqi më 1 janar 2021

Illinois
Një taksë 15% me shumicë për të gjitha produktet e avullimit. Përveç taksës në të gjithë vendin, të dy Cook County dhe qyteti i Chicago (i cili është në Cook County) kanë taksat e tyre të avullit:

  • Chicago vlerëson një taksë prej 0,80 dollarë për shishe për lëngun që përmban nikotinë dhe gjithashtu 0,55 dollarë për mililitër. (Vaporët e Çikagos duhet të paguajnë gjithashtu 0,20 dollarë për ml taksën e Qarkut Cook.) Për shkak të taksave të tepruara, shumë dyqane makinash në Çikago shesin lëng të lëngshëm me nikotinë zero dhe të shtëna të nikotinës DIY për të shmangur taksën e lartë për ml për më shumë shishet
  • Cook County takson produktet që përmbajnë nikotinë me një normë prej 0,20 dollarë për mililitër

Kanzas
Një taksë 0,05 $ për mililitër për të gjithë lëngjet elektronike, me ose pa nikotinë

Kentaki
Një taksë me shumicë prej 15% në pajisjet me e-lëng dhe sistem të hapur në shishe dhe një 1,50 $ për taksë për njësi në pods dhe fishekë të mbushur

Luiziana
Një taksë 0,05 dollarë për mililitër në lëngun elektronik që përmban nikotinë

Maine
Një taksë 43% me shumicë për të gjitha produktet e avullimit

Maryland
Nuk ka asnjë taksë vape në të gjithë vendin në Maryland, por një qark ka një taksë:

  • Qarku Montgomery vendos një taksë 30% me shumicë për të gjitha produktet e avullimit, duke përfshirë pajisjet e shitura pa lëng

Masaçusets
Një taksë 75% me shumicë për të gjitha produktet e avullimit. Ligji kërkon që konsumatorët të prodhojnë prova se produktet e tyre të vaping janë taksuar, ose ata janë subjekt i konfiskimit dhe një gjobë prej 5,000 dollarë për veprën e parë dhe 25,000 dollarë për shkelje shtesë

Minesota
Në 2011 Minesota u bë shteti i parë që vendosi një taksë për cigare elektronike. Taksa ishte fillimisht 70% e kostos me shumicë, por u rrit në 2013 në 95% të shitjes me shumicë për çdo produkt që përmban nikotinë. Cigalikes dhe vapes pod - dhe madje edhe kompletet fillestare që përfshijnë një shishe e-lëngshme - tatohen në 95% të vlerës së tyre të gjithë me shumicë, por në e-lëng shishe e taksuar vetëm vetë nikotina

Nevada
Një taksë 30% me shumicë për të gjitha produktet e avullit

New Hampshire
Një taksë me shumicë prej 8% për produktet e avullimit të sistemit të hapur dhe 0,30 dollarë për mililitër për produktet e sistemit të mbyllur (pods, fishekë, cigare)

New Jersey
New Jersey takson lëngun elektronik me 0,10 dollarë për mililitër në produkte të bazuara në pod dhe fishek, 10% të çmimit me pakicë për lëngun elektronik në shishe dhe 30% me shumicë për pajisjet. Ligjvënësit e New Jersey votuan në janar 2020 për të dyfishuar në thelb taksën e lëngshme me dy nivele, por ligji i ri u vu veton nga guvernatori Phil Murphy

Mexico ri
New Mexico ka një taksë të lëngshme me dy nivele: 12.5% ​​me shumicë në lëngun në shishe dhe 0.50 dollarë për secilin pod, fishek ose cigare me një kapacitet nën 5 mililitra

Nju Jork
Një taksë 20% me pakicë për të gjitha produktet e avullit

veri Carolina
Një taksë 0,05 dollarë për mililitër në lëngun elektronik që përmban nikotinë

Ohio
Një taksë 0,10 dollarë për mililitër për lëngun elektronik që përmban nikotinë

Pensilvania
Ndoshta taksa më e njohur për vape në vend është taksa me shumicë prej 40% e Pennsylania. Fillimisht u vlerësua në të gjitha produktet e avullit, por një gjykatë vendosi në 2018 që taksa mund të zbatohet vetëm për e-likuidin dhe pajisjet që përfshijnë e-lëngun. Taksa e avullit të PA mbylli më shumë se 100 biznese të vogla në shtet gjatë vitit të parë pas miratimit të tij

Porto Riko
Një taksë 0,05 dollarë për mililitër për lëngun elektronik dhe një taksë prej 3,00 dollarë për njësi për cigaren elektronike

Utah
Një taksë 56% me shumicë për pajisjet e lëngshme dhe të mbushura para

Vermont
Një taksë me shumicë 92% për e-likuidin dhe pajisjet - taksa më e lartë e vendosur nga çdo shtet

Virxhinia
Një taksë 0,066 dollarë për mililitër në lëngun elektronik që përmban nikotinë

Shteti i Uashingtonit
Shteti miratoi një taksë me dy nivele të lëngjeve elektronike në 2019. Ai u ngarkon blerësve 0,27 dollarë për mililitër në lëng elektronik - me ose pa nikotinë - në pods dhe fishekë me madhësi më të vogël se 5 ml në madhësi, dhe 0,09 dollarë për mililitër në lëng në kontejnerë më të mëdha se 5 ml

West Virginia
Një taksë 0,075 $ për mililitër për të gjithë lëngjet elektronike, me ose pa nikotinë

Wisconsin
Vetëm një taksë 0,05 dollarë për mililitër për lëngun elektronik në produktet me sistem të mbyllur (pods, fishekë, cigare) - me ose pa nikotinë

Wyoming
Një taksë 15% me shumicë për të gjitha produktet e avullit

Vape taksat në të gjithë botën

Ashtu si në Shtetet e Bashkuara, ligjvënësit në të gjithë botën nuk i kuptojnë ende produktet e avullit. Produktet e reja u duken ligjvënësve si një kërcënim për të ardhurat nga taksat e cigareve (të cilat ato janë me të vërtetë), kështu që impulsi nëse imponon shpesh taksa të larta dhe shpreson për më të mirën.

Taksat ndërkombëtare të vapeut

Shqiperia
Një taksë prej 10 lekësh (0,091 dollarë amerikanë) për mililitër në lëngun elektronik që përmban nikotinë

Azerbajxhan
Një taksë prej 20 manat (11,60 dollarë amerikanë) për litër (rreth 0,01 dollarë për mililitër) në të gjithë lëngun elektronik

Bahrein
Taksa është 100% e çmimit para tatimit për lëngun elektronik që përmban nikotinë. Kjo barazohet me 50% të çmimit me pakicë. Qëllimi i taksës është i paqartë, pasi supet gjoja janë të ndaluara në vend

Kroacia
Megjithëse Kroacia ka një taksë e-likuide mbi librat, aktualisht është vendosur në zero

Qipro
Një taksë 0,12 € (0,14 dollarë amerikanë) për mililitër për të gjithë lëngjet elektronike

Danimarka
Parlamenti danez ka miratuar një taksë 2.00 DKK (0.30 dollarë amerikanë) për mililitër, e cila do të hyjë në fuqi në 2022. Mbrojtësit e avullimit dhe zvogëlimit të dëmit po punojnë për të ndryshuar legjislacionin

Estonia
Në qershor të vitit 2020, Estonia pezulloi taksën e saj mbi lëngjet elektronike për dy vjet. Vendi kishte vendosur më parë një taksë 0,20 € (0,23 dollarë amerikanë) për mililitër për të gjithë lëngjet elektronike

Finlanda
Një taksë 0,30 € (0,34 dollarë amerikanë) për mililitër për të gjithë lëngjet elektronike

Greqia
Një taksë 0,10 € (0,11 dollarë amerikanë) për mililitër për të gjithë lëngjet elektronike

Hungaria
Një HUF 20 (0,07 dollarë amerikanë) për taksë mililitër për të gjithë lëngjet elektronike

Indonezia
Taksa indoneziane është 57% e çmimit të shitjes me pakicë dhe duket se është menduar vetëm për lëngjet elektronike që përmbajnë nikotinë (formulimi "ekstrakte dhe esenca të duhanit"). Zyrtarët e vendit duket se preferojnë që qytetarët të mbajnë pirjen e duhanit

Italia
Pas viteve të ndëshkimit të konsumatorëve me një taksë që e bënte avullimin dy herë më të shtrenjtë se pirja e duhanit, parlamenti italian miratoi një normë të re, më të ulët të taksave për e-lëngun në fund të vitit 2018. Taksa e re është 80-90% më e ulët se sa origjinalja. Taksa tani arrin në 0,08 € (0,09 dollarë amerikanë) për mililitër për lëngun elektronik që përmban nikotinë, dhe 0,04 euro (0,05 dollarë amerikanë) për produktet me nikotinë zero. Për avionët italianë që vendosin të bëjnë lëngun e tyre elektronik, PG, VG dhe aromatizuesit nuk tatohen

Jordania
Pajisjet dhe lëngu elektronik që përmbajnë nikotinë tatohen me një normë prej 200% të vlerës së CIF (kosto, sigurim dhe ngarkesë)

Kazakistan
Megjithëse Kazakistani ka një taksë e-likuide mbi librat, aktualisht është vendosur në zero

Kenia
Taksa Keniane, e cila u zbatua në vitin 2015, është 3,000 shilinga Keniane (29,95 dollarë amerikanë) në pajisjet dhe 2,000 (19,97 dollarë amerikanë) në mbushjet. Taksat e bëjnë avullimin shumë më të shtrenjtë se pirja e duhanit (taksa e cigares është 0,50 dollarë për paketë) - dhe ndoshta janë taksat më të larta të vapeut në botë

Kirgistani
Një taksë 1 Kirgistane (0,014 dollarë amerikanë) për mililitër në lëngun elektronik që përmban nikotinë

Letonia
Taksa e pazakontë Letoneze përdor dy baza për të llogaritur akcizën në lëngun elektronik: ka një taksë 0,01 € (0,01 dollarë amerikanë) për mililitër dhe një taksë shtesë (0,005 € për miligram) mbi peshën e nikotinës së përdorur

Lituania
Një taksë 0,12 € (0,14 dollarë amerikanë) për mililitër për të gjithë lëngjet elektronike

Mali i Zi
Një taksë prej 0,90 € (1,02 dollarë amerikanë) për mililitër për të gjithë lëngjet elektronike

Maqedonia e Veriut
Një taksë 0,2 denarë maqedonas (0,0036 dollarë amerikanë) për mililitër për lëngun elektronik. Ligji përmban lejon rritje automatike të normës së taksave 1 korrik të çdo viti nga 2020 në 2023

Filipinet
Një taksë për 10 pesos Filipine (0,20 dollarë amerikanë) për 10 mililitra (ose fraksion prej 10 ml) për lëngun elektronik që përmbajnë nikotinë (përfshirë produktet e mbushura paraprakisht). Me fjalë të tjera, çdo vëllim mbi 10 ml por nën 20 ml (për shembull, 11 ml ose 19 ml) ngarkohet me shpejtësi për 20 ml, e kështu me radhë

Polonia
Një taksë 0,50 PLN (0,13 dollarë amerikanë) për mililitër për të gjithë lëngjet elektronike

Portugalia
Një taksë 0,30 € (0,34 dollarë amerikanë) për mililitër në lëngun elektronik që përmban nikotinë

Rumania
Një taksë 0,52 Rumune Leu (0,12 dollarë amerikanë) për mililitër në lëngun elektronik që përmban nikotinë. Ekziston një metodë me të cilën taksa mund të rregullohet çdo vit bazuar në rritjen e çmimeve të konsumit

Rusia
Produktet e disponueshme (si cigare) tatohen me 50 rubla (0,81 dollarë amerikanë) për njësi. Lëngu elektronik që përmban nikotinë taksohet me 13 rubla 0,21 dollarë amerikanë) për mililitër

Arabia Saudite
Taksa është 100% e çmimit para tatimit për e-likuidin dhe pajisjet. Kjo barazohet me 50% të çmimit me pakicë.

Serbia
Një 4.32 Dinar Serb (0.41 $ SH.B.A.) taksë për mililitër për të gjithë lëngjet elektronike

Sllovenia
Një taksë 0,18 € (0,20 dollarë amerikanë) për mililitër në lëngun elektronik që përmban nikotinë

Korea e jugut
Vendi i parë që vendosi një taksë kombëtare për vape ishte Republika e Koresë (ROK, zakonisht e quajtur Koreja e Jugut në Perëndim) - në 2011, të njëjtin vit në të cilin Minesota filloi të taksonte likuiditetin elektronik. Aktualisht vendi ka katër taksa të veçanta mbi e-likuidin, secila e caktuar për një qëllim specifik të shpenzimeve (Fondi Kombëtar i Nxitjes së Shëndetit është një). (Kjo është e ngjashme me Shtetet e Bashkuara, ku taksa federale e cigareve ishte caktuar fillimisht për të paguar për Programin e Sigurimeve Shëndetësore të Fëmijëve). Taksat e ndryshme të lëngshme elektronike të Koresë së Jugut shtohen në një dajak 1,799 won (1,60 dollarë amerikanë) për mililitër, dhe ka gjithashtu një taksë mbi mbeturinat e fishekëve të disponueshëm dhe bishtajave prej 24,2 funtesh (0,02 dollarë amerikanë) për 20 fishekë

Suedi
Një taksë 2 krona për mililitër (0.22 dollarë amerikanë) për lëngun elektronik që përmban nikotinë

Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe)
Taksa është 100% e çmimit para tatimit për e-likuidin dhe pajisjet. Kjo barazohet me 50% të çmimit me pakicë.